dureri cauzate de gastrita

Gastrita

Ce Este Gastrita ?

Este o afectiune care apare atunci cand se deterioreaza mucoasa stomacului si se inflameaza. Aceasta boala se trateaza, dar daca acesta nu este potrivit, tratamentul se poate intinde pe mai multi ani.

Gastrita Cauze

Exista mai multi factori care influenteaza si favorizeaza aparitia acestei afectiuni. Iata o lista cu cateva dintre cauzele care pot declansa boala:

Odata cu inaintarea in varsta – exista un risc mai mare de a dezvolta boala, mucoasa stomacala subtiindu-se in timp, iar astfel, exista un risc crescut de a contacta bacteria Helicobacter pylori.

Consumul de alcool in exces – alcoolul erodeaza mucoasa si irita stomacul, existand sanse mai mari de a suferi de boala acuta.

Medicamentele antiinflamatoare administrate frecvent – medicamentele ce contin ibuprofen, aspirina, naproxen sau diclofenac , atunci cand sunt administrate in exces, subtiaza mucoasa protectoare a stomacului si cresc sansele ca sa apara afectiunea in varianta cronica sau acuta.

Stres sever – genereaza o inflamatie acuta a mucoasei gastrice si scade fluxul de sange de la nivelul stomacului.

Gastrita autoimuna – apare atunci cand mucoasa stomacului se deterioreaza si se inflameaza. Afectiunea apare la persoanele care au deficit de vitamina B12 si la cei care au boli autoimune. Uneori, acest tip de afectiune distruge bariera de protectie a stomacului.

Infectia bacteriana – unele persoanele dintre cele infectate cu bacteria Helicobacter pylori dezvolta afectiuni gastrointestinale.

Vulnerabilitatea in fata acestei afectiuni este de cele mai multe ori asociata cu stilul de viata al persoanei, cu dieta si cu fondul genetic.

Gastrita Simptome

O mare parte dintre cei care au boala ce a fost cauzata de o infectie cu o bacterie nu prezinta simptome.

In anumite cazuri, apar simptome precum :

  • Senzatia de voma si de greata
  • Senzatia de satietate dupa masa (anormala)
  • Indigestia
  • Durerile si arsurile stomacale.

In cazul in care mucoasa stomacala a fost expusa acidului gastric si deteriorata, se poate ajunge la ulcer gastric ( ca si simptom, apare si sangerarea)

In unele cazuri, aceste simptome apar brusc si sunt severe.

In cazul gastritei acute, aceste simptome se pot resimti pe o perioada mai lunga de timp.

Tratament Gastrita

Diagnosticul se confirma in urma unor analize precum :

  • Teste de respiratie ( in cazul infectiei cu Helicobacter pylori) – beti un pahar cu o substanta ce are in compozitie carbon radioactiv si suflati intr-o punga
  • Teste de scaun
  • Endoscopie – se introduce un tub flexibil prin gat, esofag si stomac si se cauta semne de inflamatie.
  • Administrare bariu – se bea o inghititura dintr-o solutie care se vede pe razele X exact cum trece prin sistemul digestiv.

Administrare Medicamente

Odata confirmat diagnosticul, scopul este ca acidul gastric sa se reduca, iar astfel mucoasa stomacala se reface.

  • Inhibitori ai pompei de proton (precum omeprazolul) – ce are rolul de a scadea productia de acid.
  • Blacanti ai histaminei 2 (precum ranitidina) – scade productia de acid.
  • Antiacid – diminueaza durerea si neutralizeaza acidul din stomac.

Alte Recomandari

Este indicata si respectarea urmatoarelor indicatii:

  • Nu consumati alcool
  • Evitati stresul in exces
  • Evitati mancarea prajita, acida si picanta
  • Mancati portii mai mici de mancare.

In Cat Timp Se Vindeca Gastrita ?

Atata timp cat se respecta tratamentul prescris de catre medic si recomandarile acestuia in ceea ce priveste regimul, boala se va vindeca.

In cazul in care nu sunt respectate toate indicatiile medicului, vindecarea completa a gastritei se poate intinde pe cativa ani.

Regim Gastrita

Consumati suficiente lichide in special apa , evitand cafeaua , bauturile indulcite sau alcoolul.

Evitati sa consumati alimente inainte de culcare , fiind recomandat ca ultima masa din zi sa fie luata cu 3-4 ore inainte de somn , pentru o digestie buna .

Reduceti stresul deoarece acesta poata sa duca la cresterea acidului gastric iar in acest fel inflamatia este mai mare la nivel gastric.

Renuntati la fumat deoarece acesta are efect asupra mucoasei gastrice incetinind vindecarea acesteia, crescand de asemenea si rata de recurenta in afectiuni precum ulcerul .

Este recomandat un consum de suplimente precum probioticele, acizi grasi, Omega 3 , vitamina B12, vitamina C .

Alimente Permise In Gastrita

Sunt recomandate sucurile alcaline deoarece acestea reduc aciditatea fiind si un pansament gastric .

Se recomanda:

  • sucul de cartof,
  • sucul de varza ,
  • sucul de sfecla rosie ,
  • sucul de morcov
  • sucul de urzica
  • sucul de castravete.

De asemenea sucurile din frunze verzi precum :

  • patrunjel
  • tulipini de orz verde
  • telina

Alimente racoroase precum :

  • iaurtul
  • smantana
  • laptele

Condimentele racoroase :

  • feniculul
  • menta
  • chimenul

Pe langa cele mentionate mai sus persoanele care sufera de aceasta afectiune, mai pot consuma si :

  • ciorbe
  • legume fierte sau la cuptor
  • supe din legume
  • cereale
  • compoturi.

Fructe Permise In Gastrita

Fructele se vor consuma oparite sau compot , decojite , fierte . Fructele permise sunt caisele, bananele care sunt coapte bine , perele si mere .

Ceai Pentru Gastrita

Ceai verde

Antioxidantii din compozitia ceaiului verde protejeaza mucoasa stomacului , astfel reusind sa amelioreze simptomele gastritei. Se pot consuma 1-2 cesti zilnic.

Ceaiul de musetel

Acesta are capacitatea de a ameliora durerile , de asemenea, ajutand la eliminarea gazelor intestinale. Se vor fierbe 1-2 lingurite de musetel intr-o cana de apa si se lasa la infuzat timp de 5 minute. Se va consuma caldut de cate ori este nevoie.

Ceai de lavanda

Fiind mai putin cunoscut , acest remediu este eficient datorita efectului usor sedativ al lavandei. Acesta poate fi preparat prin adaugarea de 1 lingurita de planta maruntita in ⅔ cana de apa fierbinte timp de 10 minute .Este recomandat consumul cu prudenta deoarece in cantitati mari acest ceai poate provoca constipatie, dureri de cap si modificari ale apetitului.

Ceai de ghimbir

Acesta este utilizat in cazurile de inflamare a stomacului , senzatii de greata si rau de miscare. Ghimbirul contribuie la secretia de suc gastric , de bila , imbunatateste secretia de saliva, toate acestea ajutand digestia.

Ceai de cardamon

Datorita uleiurilor din compozitie (eucaliptol, borneol, terpininam, limonene si camfor ) acesta reprezinta un aliat in lupta impotriva gastritei , ajutand la eliminarea gazelor intestinale. Ceai se prepara prin zdrobirea semintelor si punerea lor in apa fierbinte pentru a fi eliberate uleiurile .

Ceai de fenicul

Acesta este considerat un pansament pentru stomac , ajutand digestia si calmand arsurile gastrice. Este utilizat de catre adulti pentru propritatile sale antiinflamatoare, iar in cazul sugarilor fiind benefic impotriva colicilor , consumat sub forma de ceai si sirop. Acesta nu este recomandat persoanelor care urmeaza un tratament pentru cancer ovarian sau mamar.

Tratament Naturist Gastrita

Este recomandat ca tratamentul naturist sa fie facut in paralel cu tratamentul prescris de medicul dumneavoastra .

Bicarbonatul de sodiu

Se dizolva o lingurita de bicarbonat intr-un pahar cu apa , se amesteca si apoi se bea . Acesta reduce sucurile gastrice , avand proprietati antiacide. Acest remediu poate fi folosit de cate ori simtiti ca aveti arsuri provocate de sucurile gastrice.

Iaurt natural

Fiind consumat pe post de gustare sau in timpul unei mese , acesta echilibreaza flora gastrointestinala , reusind sa combata boala datorita continutului de bacterii sanatoase.

Turmeric

Preparati dintr-o lingurita de pudra, o pasta cu putina apa si putina banana sau iaurt. Consumati acest amestec in fiecare zi. Acesta este ca un balsam gastric ce ajuta la reducerea inflamatiei si a iritatiei prezente in tractul gastrointestinal.

Ovazul

Fierbeti intr-o jumatate de cana de apa, o jumatate de cana de fulgi de ovaz si mancati terciul obtinut. Acesta are proprietati alcaline ce ajuta la reglarea digestiei si are un efect calmant asupra procesului inflamator ce exista la nivelul mucoasei gastrice.

Apa de chimion

Se va fierbe o lingurita de seminte intr-o cana si se consuma de 2-3 ori pe zi. Acesta are proprietati antiseptice, antiinflamatoare, avand capacitatea sa calmeze simptomele gastritei.

Ghimbir

Se taie o bucata mica de ghimbir si se va mesteca cateva secunde. Se inghite, iar dupa aceea se bea un pahar cu apa .Acesta va reduce inflamatia de la nivelul esofagului si al stomacului datorita proprietatilor sale antiinflamatoare . Acesta se mai poate consuma si sub forma de ceai . Acesta previne ulcerul si lupta impotriva contactarii bacteriei Helicobacter pylori.

Plante Medicinale

Merisor

Acesta este util impotriva Helicobacter pylori, reusind sa opreasca aceasta bacteria sa mai atace tesuturile stomacului .Poate fi consumat sub forma de ceai ,suc natural, pastile cu extract de merisoare sau fructe uscate.
ntru a se vedea rezultatele eficiente.

Menta

Ajuta la ameliorarea durerilor atunci cand se consuma sub forma de ceai. Se recomanda administrarea a 2-3 cani pe zi.

Remedii naturiste publicate in Leacuri din farfurie, Vol. 1, Biblioteca Formula AS

Coacazele rosii

Inainte de fiecare masa se vor consuma peste 300 gr. de coacaze rosii.

Cartof

O jumatate de cana de suc de cartofi se va consuma dimineata si seara pe stomacul gol cu o jumatate de ora inainte de a lua masa. Este excelent pentru tratarea arsurilor, a ulceratiilor si excedent de acid in stomac. Pentru a-i corecta gustul se poate combina cu o lingurita de miere sau cu suc de morcovi.

Varza

Se va consuma minim un paharel de suc de varza cu 15 minute inainte de fiecare masa. Consumati cu inghituri mici.

Remedii naturiste publicate in Leacuri din farfurie, Vol. 2, Biblioteca Formula AS

Lapte

Se va consuma 1 litru de lapte pe zi. Acest tratament are un efect pozitiv in aprox. 90% din cazuri. Totusi, mecanismul de actiune este o enigma pentru medicina moderna.

Untul clarificat

Este indicat sa se consume ghee inainte de fiecare masa . Ca o dieta speciala terapeutica, mesele vor putea fi compuse din orez cu lapte la care veti adauga ghee.

Varza murata

Se consuma zilnic moare incalzita, inainte de mesele principale. Se va consuma prima data 100 ml. dupa care puteti creste treptat doza pana la 2 pahare pe zi.

Ovaz

Seara, se amesteca o lingurita de seminte de in cu o lingura cu varf de fulgi de ovaz peste care adaugam 300 ml. apa lasand amestecul pana dimineata , dupa care se pune la foc pana ajunge la fierbere si se mai lasa pe foc numai 1 minut. Se va consuma pe stomacul gol luand urmatoarea masa dupa circa 30-40 de minute.

Feniculul

O lingura de seminte de fenicul se va pune intr-un pahar de lapte clocotit, lasandu-se la infuzat timp de 30 de minute. Consumati-l pe stomacul gol , doar cu conditia sa suportati laptele. Acesta avand efecte calmante gastrice fiind rapide si pastrandu-se pe termen lung.

Leustean

2 lingurite de suc de leustean se vor bea inainte meselor principale intr-o cura de 10 zile. De asemenea, se consuma ciorbe acre , condimente cu leustean din belsug crud, care se adauga dupa ce ati luat mancarea de pe foc.